Monday, 1 December 2008

This is Dedicated to Her :) (:

Picture courtesy of Peeja's album
This is Mama Nani, peeja's mommy. She kinda like a mother to me too. She's a half age woman living with one super duper happy family. She is a cheerful woman, a good mother, a loyal wife and a good chef too. I never find her cooking tasteless. What I like most is her sambal daging. Once you had it, you always wanted it again and again and again. True!

But Mama Nani is hospitalized now due to some illness problem. Mama Nani is so lucky kerana ada husband dan anak-anak especially peeja yang mengambil berat dan menjaga mama sepanjang mama di hospital.

Aku agak terkejut bila dapat berita yang mama Nani is hospitalized. Waktu balik dari Sarawak dulu I thought it just a normal illness. I'm so sorry sebab tak dapat luang lebih masa dengan mama.

You just like an idol to me. Kalau lepak dgn mama Nani, mama suka cerita suka duka hidupnya, perjalanan hidupnya, kisah zaman kanak-kanak, zaman remaja, bercinta, berkahwin, cerita perihal anak-anak dari baby hinggalah dewasa.

Memang tak boring kalau lepak dengan mama Nani, ada saja cerita, dan gelak tawa yang keluar dari mulutnya. Kalau aku gaduh dengan anak mama Nani yang no. 2 tu mama nani selalu defend aku. Wow! Seronoknya. Aku bangga-bangga. Mama Nani selalu cakap, "Berkawan elok-elok, buat apa gaduh-gaduh. Tak baik"

Tapi sekarang dah lain sejak mama Nani jatuh sakit. Aku di maklumkan kesihatan mama nani dah bertambah baik. Alhamdulillah, tapi lain pula yang datang. What i was really really shocked that mama Nani lost one of her sense. Hearing. Oh! What in the world could this thing happened to such a very good nice person like her.

The doctor said it could be temporary and it could be permanently, and you have to be prepared for it. If the hearing problem is lasting for ever all of us have to learn the sign language.

But I know mama Nani is a strong woman. Nothing in this world can defeat her except the Almighty.

Please bring back my our old mama Nani. Bring back her smile, bring back her joyful. Bring back whatever that has been taken from her.

Siapa lagi yang akan defend aku kalau aku gaduh lagi dengan anak mama Nani no. 2 tu? Siapa lagi akan masak sambal daging, nasi ayam claypot, ayam karipulei and sort of? Siapa lagi akan cakap-cakap bagi nasihat itu dan ini baik dan buruk, tentang sekarang, masa depan?

Aku text mama Nani pagi tadi:

Hi! Ma, Assalammualaikum.
How are u today? Mama dah
bleh kuar hari ni ye. Alhamdulillah.
Sori x dpt tgk mama last weekend
sbb outstation ke Penang. Nanti
saya dtg tgk mama d rumah k.

and a few minutes later I received her reply text:

Dza ma masih kat wad,
tak pe nanti jumpa kat umah nak....

dan tetiba pipi aku basah.

Dah!....aku dah tak boleh nak teruskan lagi......................................................*senyap*................................................


(P/s: Ini membuatkan aku rindu teramat sangat dengan mak abah Penang, Nat dan Boboi yang dah lama tak jumpa)

4 comments:

peej said...

kau bg aku emo tau..
owh i hate yeww...x pasal menitis air mata..me not loike..

semalam pun pija tertanya2 soalan yg sama..kenapa jadi kat die kan.i mean she;s nice n stuff..tp xpe..mama tabah..

mama sudah selamat di rumah yo..wah tetibe yo.. ;p

My Spirit Finger said...

Nanti saya dtg lawat. Nak dtg semalam tp hujan plak.

Mungkin tuhan nak uji kita semua kot. Tak pe kita hadapi dgn tenang. Cool...cool. Kontrol air mata.

Saya harap takde benda serius yg serang mama lagi. Nanti kits sama-sama jaga mama tau.

Nonoy said...

i hate both of u... makin me cry here..
i wanna go back!!! kita jaga bertiga k? :( love u guys

My Spirit Finger said...

Noy,
jgn sedih-sedih. Kita tunggu nonoy balik. sayang noy jugak.